S úsměvem jde všechno líp

Kopřiva "pajzavka" a "kopřiva" hluchavka

10. července 2016 v 11:36 | Jan Turoň |  Flora a fauna
Úžasný Nedávno jsem šel po panelové cestě kolem porostu kopřiv, které mne převyšovaly..Rychle to roste. Tak jsem si připomněl, že i tato nevábná rostlina je něčím impozantní....Zajímavé, že její "pajzavé" chlupy neobsahují kyselinu mravenčí ale histamin a nějakou látku podobnou hadímu jevu...tedy je to rostlina skoro exotická..Kolem Labe a Vltavy jsou vůbec rozsáhlé porosty kopřiv, až se divím, že selhaly pokusy pěstovat kopřivu na polích (složka krmiv - obsah nejrůznějších živin, vyznamná léčivka, vlákno pro technické účely - na oděvy se prý moc nehodí). Prý je náročná na dusíkatá hnojiva - tak na těch plochách u řek je asi organického dusíku dost...Rovněž zarůstá lužní lesy u Labe - na jaře krásně kvetou sasankami a dymnivkami, ale teď už jsou zarostlé vysokými kopřivami. Dříve byla kopřiva považována za příbuznou knopí a chmelu (svědčit by o tom mohl vysoký růst, vlákna a snad i trochu podob když přimhouříme oči...ale dnes je zařazena pokud vím už jinam... V dětství jsem /samozřejmě chybně je to čistě vnější podoba /rozlišoval dva druhy kopřiv - hluchavu a pajzavku. Hluchavky u nás rostli jak bílé, tak ve stráni žluté /pitulník/ i nachové, ty bílé jsme sbírali v rámci školního sběru. Bylo mne líto, že se nesbírají i ty nachově... Odevzdával jsem tak deset deka. Když si někdo dal neprozřetelně závazek že odevzdá kilo hluchavek, následovala pak akce "sbírá celá rodina" ....I normální kopřiva se odevzdávala jako léčivka, ale odevzdat kilo nebyl žádný problém....'Caj z hluchavek ¨je mnohem chutnější, ale na jaře se doporučuje pít "krev čistící čaj z kopřiv". V dětství mne také fascinovali "barevné kopřivy"(Coleus) občas jsem je pěstoval....Ty jsou ale přábuzné hluchavkám a končilo to tím, že vykvetly...
Tak ať nám Jsou tyto rostliny k užitku na ať nám kopřivy neplevelí naše zahrádky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 mysteriouswolf mysteriouswolf | Web | 10. července 2016 v 19:45 | Reagovat

Z kopřiv si dělám každé jaro čistící kůru. Přidám tam jen jahodové listí, nechám macerovat a pak upíjím :-)

2 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 13. července 2016 v 16:06 | Reagovat

[1]: Tak to je dobré...Možná taky vyzkouším... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama