S úsměvem jde všechno líp

Topinambury a jiná hlízovina

27. ledna 2016 v 11:23 |  Flora a fauna

Kolega nedávno přinesl do práce topinambury. Ta hlíznatá slunečnice je opravdu svérázná zelenina nebo okopanina. Dobře rostou, mají až třímetrové lodyhy,tak se dají použít i na živý plot a hodně hlíz. Také jsme je kdysi pěstovali na kompostu, ale asi jeden rok, takže to nedopadlo moc valně... Chuťově nic moc, tak kousek ochutnat, trošku jako kedlubna s příchutí ořechu,… on s nimi hlavně krmí králíky. No určitě jsou ale různé možnosti úpravy, nedávno jsem jedl dobrá jídla s dýní, jak o tom píši v jiném článku…tak proč ne z topinamburu. V transformaci přes králíka, který je žere i s natí, jsou ovšem určitě dobré…Jen nelze rozlišit, jestli jíme transformované topinambury, nebo traviny, pícniny či snad obiloviny….ale to je jedno, hlavně když to chutná Kromě toho je topinambur hrozný plevel, který se množí i z malých hlízek, které nevymrzají, tak se musí sklízet pořádně. Ostatně divoký topinambur se invazně šíří kolem potoků a řek. V obchodě občas vídám batáty…sladké brambory, to musí být tedy chuťovka…ale určitě existují zase nějaké návod na jejich úpravu….Tak ať nám hlízovina, ať bramborová, tak topinamburová či batátová chutná jak samotná, tak i přetransformovaná v podobě králičího či vepřového masa.Je na prachy
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 signoraa signoraa | Web | 28. ledna 2016 v 17:33 | Reagovat

Pamatuji si, že moje teta, která měla cukrovku, topinambury pěstovala a vařila z nich. Prý obsahují spoustu vitamínů a jsou vhodné právě pro diabetiky. :-D

2 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 28. ledna 2016 v 20:16 | Reagovat

[1]: Ony ty topinambury obsaguji inulin specialni skrob ktery se nemeni na cukry ani nevstrebava a proto jsou vhodne pro diabetiky

3 Ježurka Ježurka | Web | 29. ledna 2016 v 17:18 | Reagovat

Vida, to koukám! To by tedy měl jíst hlavně můj manžel. Já ale ani nevím, kde bych je sehnala, ani jak je upravila v kuchyni. A navíc, on je spíš na maso. :-P

4 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. ledna 2016 v 21:13 | Reagovat

Takže jako příkrm nebo jen tak, dobře upravené je možné je jíst. :-)

5 Jan Turon Jan Turon | 1. února 2016 v 12:07 | Reagovat

[4]: To jo, na Internetu bude dost návodů, příležitostně možná  něco vyzkouším :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama